westerbork

In het kamp Westerbork stond een AGA fornuis.

1983-NU

HERINNERINGSCENTRUM

Huis Kampcommandant

Gebouwd als woning voor de directeur van het vluchtelingenkamp Westerbork in 1939, is de villa bij de ingang van het terrein uiteindelijk bewoond geweest tot 2007. Toen overleed de laatste bewoonster van het huis en ging de deur open. Fotograaf Sake Elzinga heeft in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het huis van binnen en van buiten nauwkeurig op beeld geregistreerd. Hij legde de sporen vast die verschillende bewoners hebben achtergelaten.

bron https://www.verhalenvaneenplek.nl

 

 

 

 

 

Het groene huis met een glazen kap over zich heen op het voormalige kamp Westerbork is niet te missen. De woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker (1904-1982) is sinds 2010 in het bezit van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het is een van de weinig fysieke overblijfselen van het kamp. Als je het voormalig kampterrein bezoekt, zie je regelmatig bezoekers dicht tegen het glas staan om iets van het interieur van de woning te kunnen zien. Vanwege de slechte staat is de woning namelijk niet toegankelijk voor het publiek.

 

Vluchtelingenkamp Westerbork, voor de opvang van Joodse vluchtelingen uit Duitsland. In 1942 werd Westerbork onder de Duitse bezetting een doorgangskamp. De woning werd toen betrokken door kampcommandant Albert Konrad Gemmeker.

Het huis werd oorspronkelijk gebouwd als tijdelijke woning. Schoonewille:

‘Voor een tijdelijke woning was het een erg luxe huis. Het had zijn eigen rioleringssysteem, warm en koud water, een apart toilet, een verwarming en een lampjessysteem voor de bedienden.’ Bron https://historiek.net

 

 

Keuken van het huis van Kampcommandant Gemmeker op Kamp Westerbork

 

De man die in dit huis woonde tijdens de oorlog 1940-1945

De enige portretfoto met SS-pet, die aan Gemmekers vernietigingswoede is ontkomen,

aangetroffen in het foto-album van dochter Rosemarie.  

Foto: Ad van Liempt: Gemmeker-commandant van Westerbork

 

Tachtigduizend Joden joeg Albert Gemmeker de dood in, maar de kampcommandant van Westerbork hoefde zich daarvoor nooit voor een rechter te verantwoorden. bron Volkskrant.

 

 

 

Eigendom Herinneringskamp Westerbork