Alweer een brand bij de Alblas
Leeuwarder courant 7-10-1955 De Tijd 07-10-1955. De Tijd 07-10-1955.Kantoren, De Tijd 07-10-1955.
De Tijd 07-10-1955.
De Tijd 07-10-1955.
De waarheid 7-10-1955 De waarheid 7-10-1955 De Waarheid 08 10 1955 De Waarheid 08- 10 -1955 Telegraaf 08-10-1955 7-10-1955Omstreeks half acht gistermorgen is door tot nu toe onbekende oorzaak brand uitgebroken bij de Acetyleendissousfabriek ,J3e Graafstroom” aan het Rapenburg te Alblasserdam. In de vulinrtchtino stonden honderden gevulde acetyleencilinders, die door de brand ontploften. Een groot deel van de fabriek werd door de explosies verwoest en een ontzettende ravage werd aangericht. | |
|
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad |
|
08-10-1955, |
Eén man heeft Alblasserdam waarschijnlijk voor een ramp behoed: de heer J.Gaal,baas van de vulafdeling van ‘De Graafstroom’.
Terwijl zijn drie metgezellen reeds onder de vlammen die uit de rechtopstaande flessen sloegen,doorkropen om zich in veiligheid
te brengen,heeft hij zijn daad van zulk een beslissende verricht.
In die eerste seconden van de allergrootste schrik en verwarring zette hij terstond de motoren van de compressors,die het uiterst
brandbare acetyleengas uit de grote gashouderzogen,af en draaide hij vervolgens de afsluiter in de toevoerleiding uit de tank dicht.
Hoe hij en zijn metgezellen zonder een schram op te lopen uit de wirwar van door elkaar gesmeten cilinders,leidingen en verwrongen
stukken van de stalen dakconstructie zijn kunnen komen,begrepen zij later zelf niet.
Toen wij de heer Gaal enige uren na de ontploffing spraken,zei hij schouderophalend: “Och het is je plicht zoiets te doen.
Ik ken het bedrijf door en door en vanzelfsprekend wist ik precies wat me in geval van nood te doen stond.
Het is toch logisch dat je in zo’n geval de afsluiter dichtdraait!
Anders was de grote gashouder de lucht in gevlogen.”
Tegen deze simpele logica is niets in te brengen,doch menigeen zou eerst aan eigen veiligheid hebben gedacht.
Dat de heer Gaal anders handelde is een bewijs van zijn koelbloedigheid, die hij al eens eerder demonstreerde,toen in 1934 in de
garage van het bedrijf,door kortsluiting in een auto,twee vrachtwagens die met cilinders met acetyleen waren geladen,explodeerden.Aan de opbouw van de vulafdeling ging een uitgebreide studie van veiligheidsmaatregelen vooraf.
Voorlopig werden de acetyleenflessen in een noodgebouw gevuld.
Een jaar naar de brand was er weer een nieuwe vulafdeling.
In het begin van de jaren zestig gingen de grootverbruikers steeds meer over op vloeibare zuurstof.
Dit leidde ertoe dat op 19 september 1969 De Alblas en de Graafstroom werden overgenomen door L”Air Liquide Nederland N.V.
Een belangrijk stuk industriële historie van Alblasserdam is hiermede afgesloten.
Bronnen: Verzameling L.Smit.—Een halve eeuw Alblas/Graafstroom—Lustrumbundel. Limburgsch dagblad 25-11-1955. Alblas 3-8-1961 Het vrije volk 20-11-1961 Nieuwsblad van het Noorden 21-11-1961 Het vrije volk 15-03-1965 advertentie voor een jongedame met mulo(om cilindernummers op te schrijven) . Hij stond in de Klavervier, advertentieblad voor Alblasserdam e.o.. datum is 26 mei 1966 vulhal gasfabriek Rokus van Homoet schrijft; De man op de foto van vulhal van de gasfabriek met de flessenwagen is Jan Gaal, baas van de gasfabriek . Hier onder een aantal foto`s ontvangen va Rokus Homoet op 31-08-2013 De zuurstoffabriek Zuurstofpomp achterzijde Zuurstofpomp achterzijde Zuurstofpomp voorzijde Zuurstofpomp voorzijde Zuurstofpomp voorzijde zuurstoffabriek A.van Homoet. Rokus van Homoet uit Tholen schrijft; De man in de witte jas is mijn vader. De fotograaf had de jas meegebracht. Op het moment van de foto was hij nog zuurstofmachinist, en droeg normaal een blauwe overall met AG er op. Over directeur Chritiaan Smit nog een mooi verhaal.
Toen ik bij Van der Leun in Sliedrecht werkte (1969) een installatiebedrijf op het gebied van baggerschepen, was aan het werk op een scheepswerf. Er kwam toen een vrachtauto van de Alblas cylinders omwisselen, ( ze lagen toen nog plat). En omdat ik nogal nieuwsgierig ben, bleef ik even staan. De chauffeur kende ik niet, maar de bijrijder kwam mij wel bekend voor. Het bleek de directeur Smit te zijn. In een overall. Hij wilde aan den lijve ondervinden, wat voor werk zijn mensen moesten doen.
DE Alblas boten voor het vervoer van gas cylinders over de rivier De Noord
Motoraak Alblas 1, deze is aangeschaft in 1919 voor het vervoer van cilinders voor de scheepvaart en de bedrijven langs de waterkant.
Kortetijd later kwam zusterschip Alblas 2 in de vaart.
Vermoedelijk de Alblas 3 in de eerste uitvoering, volgens de zoon van Simon van Beveren is dit nog de korte versie, later is het schip verlengt.
2 zuurstoffabrieken.
Rijsdijks ind. ondern. N.V. LINK NAAR RIJSDIJK
Utrechts Nieuwsblad (21-01-1930),
Hier blijkt dat Rijsdijk een bedrijf is dat oud ijzer verwerkt, dus een klant van de Alblas
De Alblas N.V.
Van Beveren vertelde ook dat zijn vader s`morgens naar Rijsdijk fietste in
H.I.Ambacht, daar zuurstofflessen laadde en dan naar de Alblas-Graaftroom voer om bij te laden. Daarna ging hij de werven langs, dat waren er toen best veel.
( hij haalde vast lege cilinders op om ze weer bij de Alblas te laten vullen)
De datum die achter mijn vader staat is niet juist. Hij is waarschijnlijk omgewisseld met Pellikaan. Mijn vader was eerst zuurstofmachinist, al voor de oorlog en op 13-04-1964
is hij fabrieksbaas geworden. Vanwege zijn kwakkelende gezondheid hebben ze in 1967
de heer Pellikaan aangenomen. Die is later vanwege een arbeidsconflict met de directie
ontslagen.
Rokus van Homoet schrijft; Mijndert van Herk heeft een ernstig ongeluk gehad met een vrachtauto van de Alblas. Hij was toen chauffeur.
Hij botste frontaal op een Engelse personenauto. Deze personenauto wilde gaan inhalen, maar omdat het stuur rechts zit moet hij op de de weghelft van de tegenliggers gaan rijden. Mijn vader is toen nog gaan kijken bij het bedrijf waar ze de vrachtwagen naar toe hadden gesleept. De schoen van van Herk zat nog bekneld in de cabine, met nog iets van van Herk erin. Wat weet ik niet.