alblas 1935

Alblas na de Brand 1935

 

De banier 01-07-1935.

 

1935

 

 De Banier 11-04-1936

De Banier  10-06-1937.

 

 De Banier 19-08-1937

 

02-11-1937 De Banier.

 

 

 De Banier 20-12-1937

 

De Banier 08-07-1938.

 

 

De Banier 24-08-1939

DE TWEEDE WERELD OORLOG

Verslag van Rokus van Homoet ( 13-9-2013)

over zijn vader ASUERUS (ZWERUS) VAN HOMOET

hij huwde hier op 26-10-1939 met Wil Visser

In enkele overgenomen artikelen uit dagbladen wordt geschreven dat de zuurstoffabriek gebombardeerd zou zijn omdat ze vloeibare zuurstof maakten voor de V2.  Dit is volgens mij onjuist. Toen ik nog thuis woonde bij mijn ouders, heb ik daar wel eens over gesproken met mijn vader, die toen hoofdbaas was van de zuurstoffabriek. Hij heeft mij toen verteld, dat ze wel een kleine hoeveelheid konden maken, maar dat was veel te weinig voor een V2 . Zelfs jaren later konden ze niet meer maken. Ook wordt er geschreven dat de fabriek overuren zou hebben gemaakt om de Duiters ter wille te zijn. Dit is niet juist, al zouden ze dag en nacht gedraaid hebben dan was het nog te weinig.

En of ze dag en nacht gedraaid hebben is nog maar de vraag. Om dit duidelijk te maken het volgende–Mijn vader vertelde mij dat ze een vat carbid van de gasfabriek naar de zuurstoffabriek hadden gebracht. Dat vat carbid werd in de nacht opengemaakt, om de inhoud onder het personeel te verdelen. Een prima ruilartikel in die tijd. Maar die paar mensen hadden zich in laten sluiten in de fabriek, hun collega gingen naar huis en draaiden de fabriek op slot. Toen ze bezig waren het vat carbid te slopen, werd er aan de deur gerammeld, er stonden Duitsers aan de deur die in de kelder van het kantoor waren ondergebracht. Het personeel was hier niet van op de hoogte. Als de fabriek toen gedraaid zou hebben, dan hadden die Duitser het niet gehoord vanwege de herrie die de fabriek maakte.

ASUERUS (ZWERUS) VAN HOMOET was een gewaardeerd vakman, zijn functie was zuurstofmaker en later werd hij hoofdbaas bij zuurstoffabriek De Alblas te Alblasserdam.

Algemeen Handelsblad 27-05-1940

De Banier 2 sept.  1940

24-09-1943

Overlijden van A.H. van Wijngaarden

Arie Hendrik van Wijngaarden

     Arie Hendrik van Wijngaarden

De nieuwe directeur M. Marinissen, blijkt hieruit familie te zijn van Arie Hendrik van Wijngaarden

Benoeming van de nieuwe directeur;

M. Marinissen

Het andere artikel gaat over luchtalarm.  Een luchtfles van de Alblas werd bij mensen thuis geplaats, die bij alarm de kraan opendraaiden. Er was aan de fles d.m.v. een slang een koperen hoorn aangesloten die een oorverdovend lawaai maakte.

 De scheepsbel nam in de grote kerk van Alblasserdam, de plaats in van de zuurstofcilinder. Hij werd gebruikt als luidklok nadat in 1943 de bronzen klokken weggehaald waren door de Duitsers. Maar die zuurstoffles voldeed niet.

22-01-1945

Cornelis Fop Smit 22-01-1945

Bombardement

Terwijl in den lande vrijwel alle bedrijfsleven zo goed als stil ligt, draait zuur stof fabriek De Alblas op volle toeren: het produceert dan ook vloeibare zuurstof voor de V 2’s. Het verzet spioneert en informeert Engeland, dat een zevental Spitfires naar Alblasserdam stuurt. Deze leggen de fabriek volledig plat. Zij keren niet zonder slachtoffers huiswaarts. Directeur C. F. Smit raakt dodelijk gewond en de piloot A. G. Richardson stort boven Oud-Alblas neer. Daarentegen mislukt een geallieerde poging om een Duitse zender in Giessendam uit te schakelen. Het station is het doelwit van een bombardementsactie, die achteraf zinloos blijkt, omdat de zender elders staat opgesteld.

14 november 1985 Reformatorisch dagblad

Na de Bezetting

Na de bevrijding was er van de beide fabrieken weinig meer over.
De directeur de heer Marinissen en zijn staf gingen met voortvarendheid aan de slag
en na enige maanden werd er weer zuurstof geleverd.
In de jaren vijftig werd de produktie opgevoerd van 7000 cilinders per week tot 11.786
in 136 produktieve uren.

Rokus van Homoet schrijft;

In het artikelen uit dagbladen wordt geschreven dat de zuurstoffabriek gebombardeerd zou zijn omdat ze vloeibare zuurstof maakten voor de V2.  Dit is volgens mij onjuist. Toen ik nog thuis woonde bij mijn ouders, heb ik daar wel eens over gesproken met mijn vader, die toen hoofdbaas was van de zuurstoffabriek. Hij heeft mij toen verteld, dat ze wel een kleine hoeveelheid konden maken ,maar dat was veel te weinig  voor een V2 . Zelfs jaren later konden ze niet meer maken. Ook wordt er geschreven dat de fabriek overuren zou hebben gemaakt om de Duiters ter wille te zijn. Dit is niet juist, al zouden ze dag en nacht gedraaid hebben dan was het nog te weinig. En of ze dag en nacht gedraaid hebben is nog maar de vraag.  Om dit duidelijk te maken het volgende–Mijn vader vertelde mij dat ze een vat carbid van de gasfabriek naar de zuurstoffabriek hadden gebracht. Dat vat carbid  werd in de nacht opengemaakt,om de inhoud onder het personeel te verdelen. Een prima ruilartikel in die tijd. Maar die paar mensen hadden zich in laten sluiten in de fabriek, hun collega gingen naar huis en draaiden de fabriek op slot. Toen ze bezig waren het vat carbid te slopen ,werd er aan de deur gerammeld, er stonden Duitsers aan de deur die in de kelder van het kantoor waren ondergebracht. Het personeel was hier niet van op de hoogte. Als de fabriek toen gedraaid zou hebben, dan hadden die Duitser het niet gehoord vanwege de herrie die de fabriek maakte.

Hieronder een publicatie uit het kwartaalblad van de Historische Vereniging

” West-Alblasserwaard ”

Uitgave 4 oktober 1985

met dank aan Roel van Kleef, Secretaris Hist.Ver. West-Alblasserwaard

link

Het Dagblad 26-01-1945.

3-2-1945

De Vrije pers 6 feb 1945

Flakstande Alblasserdam

Rond de zuurstoffabriek bij de brug over de Noord was zijn een aantal flakstellungen aangelegd. De fabriek leverde zuurstof voor de lasapparatuur van de scheepswerven maar later ook voor de V2.
Het werk is geheel verdwenen en onherkenbaar.

Rapenburg 5 woonde Jan Gaal,hij was fabrieksbaas bij de gasfabriek.

Rapenburg 5 woonde A.Homoet, hij was fabrieksbaas bij de zuurstoffabriek.

Ook Gerrit Verschoor, een dove man, kwam in de eerste oorlogsdagen om. Omdat men bang was dat de Duitsers de zuurstoffabriek in Alblasserdam zouden bombarderen, moesten de bewoners die in de buurt woonden, hun huizen verlaten. De volgende dag ging Verschoor terug om naar zijn huis te kijken en werd hij door de Duitsers tegengehouden. Toen hij – doof als hij was – hun bevelen niet begreep en negeerde werd hij dood geschoten.

wat bestond uit een compressorhuis en het vulstation met een gasflessenmagazijn.

Bron;

Scania torpedo with liquid nitrogen from de alblas that later became AGA gas

Zuurstof cylinders, nog wel zonder kraanbescherming

De vrachtwagen naast de zuurstof vulhal, een open gebouw.

Alblas vulstation zuurstof

1974

1974

ALblas Links de Zuurstoffabriek en rechts Ned staal

Alblas zuurstoffabriek

Dordrechtsche courant 3-1-1944

zuurstof fabriek gashouder

zuurstof fabriek

Rokus van Homoet schrijft; De man op dat bordes met verrekijker is mijn vader. Heb van ongeveer1964-1971 met veel plezier op het fabrieksterrein met mijn ouders en 2 broers gewoond. Later is mijn vader gaan kwakkelen met zijn gezondheid. De juiste oorzaak weten we niet, maar vermoeden dat het te maken heeft gehad met storing in de fabriek.  Er was een storing aan een pomp, daar is hij zelf aan gaan sleutelen. Alleen. Er was toen niemand beschikbaar of er was een interland voetbalwedstrijd, ik weet het niet exact. Hij was aan het sleutelen en daar kwam zuurstof vrij, om dat te neutraliseren had hij een fles stikstof er bij die hij zacht liet blazen. Mijn vader heeft toen te veel van het ene of het andere ingeademt, waarna hij onwel is geworden. Hij is toen naar huis gegaan, ongeveer 50 meter lopen. Later op de avond toen hij weer opgeknapt was, is hij weer verder gaan sleutelen, met als gevolg dat hij weer onwel werd.  Mijn vader heeft op het laatst een andere functie gekregen, omdat het werk in de fabriek niet meer ging. Hij moest toen lijsten maken met cilindernummers, maar hier heeft hij nooit geklaagd. Mijn moeder wel, want hij kreeg zoveel werk op dat hij op de zaterdagmiddag nog zat te schrijven. Hij heeft altijd zoveel moeite voor het bedrijf gedaan, maar als je niet meer kan  dan kennen ze je niet meer.

Rokus van Homoet schrijft;

Zelf sta ik op deze foto, met de Puch reden we rondjes tussen de zuurstof cilinders door.

Rokus van Homoet schrijft; Mijn  broer Bert rijd hier over het fabrieks terrein

Kantoor voor de vele werknemers, men had geen computer en alls bonnen en cilinders moest men met de hand noteren en verwerken, moor ook de rekeningen naar de klant.

Rokus van Homoet schrijft;  Mijn  broer Bert rijd hier over het fabrieks terrein

 Werkplaats A van de Heuvel

Alblas zuurstof fabriek en garage S van der Giessen

Mededeelingen 29-01-1945.

Nederlandsch nieuws 03-02-1945.

De Vrije pers 6 feb 1945

Het vrije volk 01-03-1947.

Opslag zuurstof cilinders

Alblas expeditiekantoor’Hier werkte  L Bijl

zuurstoffabriek en garage

vloeibaar zuurstof

Zuurstoffabriek

Gasfabriek met kraan van Ned staal. (is ook al weg)

 
 
 
 
vanuit de woonkamer uitzicht op de fabriek.
 
 
 
 
 
 

1949   Hoogendijk vóór bouw loods 17 nabij zuurstoffabriek De Alblas en woning de heer Horden

 
 
 
 
 
 
Het huis waar mn Opa & Oma woonde op het terrein van Zuurstoffabriek De Alblas
 
Wijnand van der Giessen
 
vroeger stonden er 2 woonhuizen op de fabriek daar woonde mijn opa en oma ,opa was baas van de zuurstoffabriek en mijn vader Siem was chef van de garage en ik liep daar als kleine jongen al rondvroeger stonden er 2 woonhuizen op de fabriek daar woonde mijn opa en oma ,opa was baas van de zuurstoffabriek en mijn vader Siem was chef van de garage en ik liep daar als kleine jongen al rond.
 
De naam van der Giessen, was wel bekend op de Alblas, dat was nl, de chef van de garage. De chef van de expeditie Leo Bijl was zijn zwager. De vader van Leo Bijl, was Cees Bijl en die was fabrieksbaas van de zuurstoffabriek. Toen hij met pensioen ging, werd mijn vader Homoet zijn opvolger.