Rommenhöller Berlin NW
in Namedy
Er wordt gezegd dat in 1903 op het schiereiland Namedy een 343 meter diep boorgat in koolzuurafzettingen werd gedreven om kooldioxide voor mineraalwater te winnen . De reden voor het boren van het gat op deze locatie was dat er bellen werden gezien die oprijzen in de wateren van het oude Rijn-ossenboogmeer. Toen de koudwatergeiser aanvankelijk uitbarstte, sprong hij op tot een hoogte van 40 meter. De “Namedy Fizz” ( Namedyer Sprudel) zoals het vroeger werd genoemd, zoals het resulterende gebottelde mineraalwater verdreven als gevolg van bruisend koolstofdioxide, werd commercieel gebruikt en snel daarna voor het toerisme. Jarenlang was de hoge fontein een oriëntatiepunt van het schiereiland Namedy. De site leed aan aanzienlijke schade door de jaren heen en werd in 1957 buiten werking gesteld. Na de upgrade naar de B 9 federale snelweg werd de put in 1967 afgesloten met een klep. Aan het eind van de jaren negentig werden pogingen ondernomen om de geiser weer een toeristische attractie te laten worden, maar deze ging in tegen de strikte instandhoudingsverplichtingen waaraan het gebied sinds 1985 was blootgesteld.
Het eigendom van het schiereiland ging in 1990 naar de stad Andernach. In 2001 werd een ander boorgat in de gas doorlatende rots geboord op een nieuwe locatie verder van de weg. Zelfs toen het eerste gat werd gereden, straalde de geiser terug naar een hoogte van 40 meter. De put werd vervolgens opnieuw uitgerust met een schuifafsluiter . De federatie voor milieu en natuurbehoud (BUND) legde een zaak voor aan de Hogere Administratieve Rechtbank van Rheinland-Pfalz om de verdere ontwikkeling van de geiser voor toerisme binnen het natuurreservaat te voorkomen .. [3]In mei 2005 besloten de stad Andernach en de BUND buiten de rechtbank om de geiser opnieuw te laten rouleren onder bepaalde bewaringsomstandigheden en voor toeristische doeleinden. [4]
Vandaag wordt de fontein gevoed vanuit een 350 meter diepe geboorde put . Sinds 7 juli 2006 is de geiser regelmatig uitgebarsten. ‘S Nachts wordt het om veiligheidsredenen afgesloten met een klep, maar het is toegestaan om gedurende de dag uit te barsten. Toegang tot het natuurreservaat was vroeger mogelijk in slechts enkele begeleide boottochten, van tevoren gereserveerd, tijdens bepaalde zomer weekenden. In de zomer van 2008 werden 33 boottochten uitgevoerd. Met de opening van het Andernach Geyser Adventure Center ( Erlebniszentrum Geysir Andernach ) op 29 mei 2009 werd een veel bredere toeristische attractie bereikt met een reis naar de geiser in de riviercruiser en de veerboot Namedy . De boot werd gedoopt tijdens de vieringen. In het toeristenbezoekcentrum is informatie over de geiser te vinden.
De geiser met de aanlegsteiger op het Namedy-schiereiland en de veerboot, Namedy
Het terrein rond Andernach Geyser met het boorgat op de voorgrond
Entstehungsgeschichte Um 190090 wurde auf der Halbinsel ein enormes Vorkommen an Kohlenstoffdioxid Co2 festgestellt.91 Aufsteigende Gasblasen am Uferrand gaben die entscheidenden Hinweise darauf. 1905 wurde Karl Gustav Rommenhöller, Besitzer der Kohlensäureproduktion und – verarbeitung in Hönningen, in das Grundbuch als Eigentümer des Werth´s eingetragen.92 Geplant war zunächst die Produktion von Badetabletten, Schwimm, Bade- und Massageeinrichtungen.93 Da das Geysir Wasser lediglich 16°C hatte, war ein Kurbetrieb jedoch nicht möglich.94 Die Namedyer Sprudel AG, die von Rommenhöller gegründet worden war, beschränkte sich letzten Endes auf die reine Nutzung der Kohlensäure und dem Mineralwasserbetrieb, um Tafel- und Heilwasser herstellen zu können. 95 Bis 1918 wurden diese Erzeugnisse produziert, danach bis 1958 stillgelegt und nur noch zur reinen Co2 Gewinnung genutzt.96 In den darauffolgenden Jahren baute die Familie Carlton aus Berlin dort eine Mineralwasserabfüllung und Tablettenproduktion auf, die in ganz Europa verkauft wurden. Allerdings hielt sich die Firma, aufgrund des 1. Weltkrieges und der daraus folgenden schlechten wirtschaftlichen Lage nicht lange. Die Anlagen wurden anschließend bspw. als Sommerlager für die damals bekannten „Roten Falken“97 genutzt.
Die Bohrarbeiten fuer das Austrittsloch des Geysirs es wurde kuenstlich angelegt.
1912
1921
Um 1900 hieß der Geysir Andernach noch Inselsprudel Namedy und wurde von der Namedyer Sprudel GmbH zur Gewinnung von Kohlensäure und Mineralwasser genutzt 1
1912
oude put
nieuwe put